Spiritualitate | Astrologie | Medicină | Informatică | Turism | Cărti si muzică | Despre mine
JUDEŢUL
BUZĂU
 
 


ASEZAREA GEOGRAFICA

Asezat in partea de sud-est a tarii, judetul Buzau ocupa cea mai mare parte a bazinului hidrografic al raului Buzau si cuprinde in mod armonios trei mari formatiuni de relief: munti, in partea de nord; cimpii, la sud; intre aceste aflindu-se forma colinara subcarpatica. Centrul de resedinta al judetului este municipiul Buzau.

Coordonate: 44° 45’ si 45° 50’ latidudine nordica, 26° 10’ si 27° 20’ longitudine estica. Paralela de 44° latitudine nordica intretaie judetul pe la sud de localitatea Smeeni.

Suprafata judetului Buzau este de 6072 km˛ (locul 18 intre judetele tarii), reprezentind 2,5 % din teritoriul national.

Se invecineaza la nord-est cu judetul Vrancea; la sud-est cu judetul Braila; la sud cu judetul Ialomita; la vest cu judetul Prahova; la nord-vest cu judetele Brasov si Covasna.

Configuratia geografica, bogatia solurilor si abundenta cursurilor de apa au creat conditii optime pentru stabilirea si continuitate populatiiei din aceasta zona din cele mai vechi timpuri.

Cu toate ca dispune de conditii naturale atat de bogate si variate, judetul Buzau facea parte, in trecut, din randul judetelor cu o economie prea prospera.

In prezent economia judetului Buzau are un caracter industrial - agrar, ponderea principala revenind industriei (87,6%).

(Preluat din Judeţul Buzău - Ghid turistic, realizat de Centrul pentru Dezvoltarea si Promovarea Turismului in Judetul Buzau-Program finantat de Uniunea Europeana)

întoarcere la pagina anterioară