Spiritualitate | Astrologie | Medicină | Informatică | Turism | Cărti si muzică | Despre mine
JUDEȚUL
BUZĂU
 
 


CLIMA

Judetul Buzau se incadreaza in zona de climat temperat continental, caracteristica pentru intreaga tara. Datorita reliefului divers, in judet se disting trei tipuri principale de climat: de munte, de deal si de campie.

CLIMATUL DE MUNTE se caracterizeaza printr-o temperatura medie anuala de 4 - 6 ° C. Vanturile bat deseori violent, predominant fiind cel din nord - est. Se simte prezenta föen-ului format din masele de aer ce coboara de la munte in zonele unde se produc inveriuni de temperatura. Precipitatiile sunt cuprinse intre 800 si 1200mm anual.

In zona subcarpatica, unde predomina CLIMATUL DE DEAL, temperatura medie anuala este de 8 - 10° C. In luna iulie aceasta ajunge la 19 - 20° C, culminand in anul 1968 la 37° C. Vanturile din nord - vest bat mai putin violent din cauza culmilor ce tin adapost. Si aici ca si la munte se formeaza föen-ul. Precipitatiile medii anuale sunt cuprinse intre 600 si 800mm.

LA CAMPIE temperatura medie anuala este cuprinsa intre 12 - 14° C. In timpul verii maxima atinge valori de 37,4° C in luna iulie, iar in timpul iernii -21° C. Vanturile dominante sunt cele de nord - est si sud - vest. Crivatul aduce mase de aer rece, iar Austrul de aer cald, indiferent de anotimp. Precipitatiile in aceasta zona sunt putine, cuprinse intre 400 si 500 mm.

(Preluat din Judetul Buzau-Ghid turistic, realizat de Centrul pentru Dezvoltarea si Promovarea Turismului in Judetul Buzau-Program finantat de Uniunea Europeana)

întoarcere la pagina anterioară