Spiritualitate | Astrologie | Medicină | Informatică | Turism | Cărti si muzică | Despre mine
JUDEȚUL
BUZĂU
 
 
 

VEGETATIA SI FAUNA

&#Relieful favorizeaza marea varietate a florei si faunei judetului, repartitia acestora putand fi urmarita in functie de atitudine.

ETAJUL SUBALPIN ocupa suprafata de la 1400 - 1450m in sus. Plantele caracteristice sunt: jneapanul, smardanul, salcia pitica, aninul, afinul, stanjenelul de munte etc.

Dintre vietuitoare: cinteza alpina, sturzul de piatra, ulii, vipera comuna, soparla, ursii, lupii, etc.

ETAJUL CONIFERELOR este cuprins intre 1200 - 1400 m. Aici cresc: molidul, bradul, pinul, tisa, macrisul iepurelui, izma, zmeurul reprezinta plante ierboase. Reprezentantii faunei sunt aceiasi din etajul urmator.

ETAJUL FOIOASELOR se subdivide in:

a. Subetajul fagului, care cuprinde suprafete dintre 700 si 1300 m. Predomina, evident, padurea de fag, in asociatie cu aninul, mesteacanul, paltinul, socul negru si rosu etc. Plante ierboase: fragii, murul, zmeurul, asociatii de ovascior.

Conditiile de viata, favorabile in raport cu etajul superior, au facilitat existenta unui numar mai mare de vietati, de la insecte la cerb si urs.

b. Subetajul gorunului corespunde cu zona subcarpatica. Padurea este dominata de gorun, dar nu lipseste nici fagul, in special in zonele mai inalte sau in locurile umbroase. In asociatie cu aceste doua specii cresc mesteacanul, plopul si arinul. Plante ierboase: barboasa, firuta cu bulbi, liliacul etc.

In zona Vulcaniluor noroiosi se intalneste nitraria schoberi (gardurarita). Este singurul loc din Europa unde creste aceasta planta.

Animalele sunt reprezentate de specii care vin fie din etajele superioare, fie din cele inferioare (veverita, caprioara, etc.).

SILVOSTEPA, Stepa cu palcuri de arbori ocupa cea mai mare parte din campia judetului. Cuprinde glacisul Istritei si piemontul Ramnicului la nord, iar la sud ajunge pana la o linie relativa, care uneste localitatile Padina, Rusetu, Galbenu, pe la nord - vest de lacurile Amara, Balta Alba, avand ca limita de est comuna Valcelele. Aici cresc: stejarul pufos etc. dintre arbusti: paducelul, parul, socul etc., intre plantele ierboase predomina gramineele.

STEPA ocupa numai partea de sud - est a judetului, iar reprezentatii florei si-au restrans aria de creste pe izlazuri, viroage si marginile drumurilor. Aceasta este reprezentata de plante ierboase si arbusti. Pe malurile vailor s-au pastrat tufisuri cu porumbar, rasura etc.

Prezenta in silvostepa si stepa a nisipurilor, saraturilor si a luncilor a asigurat o flora azonala. In terenurile saraturoase dintre Buzau si Calmatui cresc saracia, branca etc. Pe nisipurile de la sud de Calmatui vegeteaza obsiga, trifoiul si gusa porumbelului.

In luncile Buzaului, Ramnicului si de-a lungul vailor cu mai multa sau mai putina apa s-au dezvoltat zavoaiele, formate din ulmi, plopi, salcii, catina alba si rosie. Plantele ierboase au ca principali reprezentanti pirul si trestia de camp.

Fauna din stepa si silvostepa este reprezentata de urmatoarele clase: mamifere (soarecele de camp, popandaul, iepurele de camp), pasari (prepelita, graurul, ciocarlia, cioara de semanatura, vrabia, gugustiucul), insecte (lacustele, cosasii, greierii).

(Preluat din Judetul Buzau-Ghid turistic, realizat de Centrul pentru Dezvoltarea si Promovarea Turismului in Judetul Buzau-Program finantat de Uniunea Europeana)

întoarcere la pagina anterioară